a

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer. Proin gravida nibh vel velit auctor aliquet. Aenean sollicitudin, lorem quis.

Novetats

Nuïtat > trajecte  > Poble feliç

Poble feliç

Hi ha moments en la història en què sembla que es viu un punt d’inflexió el suficientment important com per a deixar entreveure noves direccions i nous horitzons.

Sentim que l’actual és un d’aquests moments. Les convulsions socials i polítiques que estem veient en tot el planeta, els canvis climàtics, els nous paradigmes en augment, el patiment gran d’una part gran de la humanitat, les desigualtats i injustícies flagrants, la caiguda de les institucions i els ordres que esdevenen caducats ens han portat a la famosa crisis de l’estat del benestar que no para d’obrir moviments i desplaçaments de la població d’arreu del món, i ens està portant a la recerca anhelant de noves realitats més justes, més respectuoses, més harmonioses, més igualitàries i més sostenibles. La desesperació i la impotència d’aquests grans canvis està desafiant a l’ésser humà a obrir l’escletxa més amagada de totes, la més insinuada per a totes les tradicions i cultures: el seu propi interior.

És des d’aquest context de canvi en tots els nivells i àmbits, i des del compromís personal i col·lectiu que presentem aquestes propostes adreçades a les institucions. En elles es convoca a una preparació per un viure des de la pau i el saber fer, des de la premissa gandhiana que la pau al món comença per la pau dins nostre, en les nostres famílies, en el nostre lloc de treball, en el nostre poble.

Intentem posar en el centre de la mirada l’Ésser humà, i els Éssers vius en general; prendre el famós desenvolupament humà com un desplegament a escala humana, on el centre és la Vida i, inherent a ella, el Respecte. Temps de poder parlar d’empoderament dels pobles, de les persones, de poder respectar els processos col·lectius i personals: temps d’esbrinar qui som i què hi fem aquí.

La proposta, presa de tants autors, experiències i estudis té tres columnes ben fortes: Educació, Salut i Economia.

Aquestes tres columnes ens permeten treballar transversalment amb tota la població, en diferents cronogrames i diferents franges d’acció. Aquesta tríada, resignificada, interrelacionada i oberta, ens porta a la transformació de tota la població, recol·locant l’home al servei de la Vida i de les relacions, amb els valors intrínsecs al seu Ser: força, empatia, generositat, honestedat, respecte i intel·ligència al servei de les persones i els éssers vius.

Educació

Partim de la idea de l’ésser humà amb tres centres per a desplegar al llarg de la vida: l’instintiu, l’emocional i el cognitiu. Per tal que una persona se senti equilibrada, segura i en pau, cal prestar atenció i nodrir els tres canals.

La proposta vol atendre a persones perquè tornin a trobar-se, puguin reordenar i puguin compartir els seus talents, construint des del plaer i no del sacrifici i el deure. La situació en l’actualitat és una oportunitat de transformació cap a una educació que realci l’autoconeixement i el desenvolupament de l’amor, no només als demés sinó a un mateix, a la veritat i als valors ideals.

Proposem un treball paral·lel de mestres i professors i de mares i pares per tal de que les llavors que es van plantant germinin als diferents entorns que es troben els nostres infants i joves. Treball amb els claustres i amb les AMPA’s.

Claustres

Els espais educatius d’infantil, primària i secundària són focus essencials per a la sensibilització, respecte i acompanyament del potencial harmònic de l’ésser humà. Només cal que permetem que els nostres fills i filles puguin desplegar-se de manera natural, acompanyada i potenciada.

Presentem una proposta d’interès del Departament d’Ensenyament i en coalició al CRP de La Selva. Una Formació per a totes aquelles persones que vulguin aprofundir en el seu rol d’acompanyants i educadors o educadores. Pot ser un treball àgil, profund i amb fruits evidents en el mateix curs.

Escola de Mares i Pares

A les AMPA’s els podem facilitar un treball de visió comunitària general a l’hora d’ajudar en l’ofici de ser mares i pares i aprofitar els professionals formadors per tal que arribin als diferents centres de la població.

La proposta a les AMPA’s és la d’un cicle de xerrades-tallers durant el curs escolar.

A mode d’exemple, el cicle que portat a terme a Arbúcies:

  • Allò essencial en l’acompanyament humà. Preceptes essencials per acompanyar una convivència harmònica i un creixement integral dels nostres fills i filles. A càrrec de Farners Aymerich i Sureda.
  • Les etapes vitals en nosaltres. Del naixement als 21 anys i la seva continuació. Els moments claus dels 3 primers septennis. Les oportunitats de cada crisi evolutiva. Les necessitats essencials que cal comprendre. Les ressonàncies amb la continuació de la vida. A càrrec d’Anna Serra i Dolcet.
  • L’infant i el jove formen part d’un sistema familiar i educatiu. Construim els ponts entre família i escola-institut per tal que els nostres fills i filles creixin en coherència i en confiança. A càrrec de Carmen Boix i Casas.
  • La infància i l’adolescència necessiten confiança per a créixer. L’imprescindible per a cada edat. Xics i joves al centre: respecte i límits. A càrrec de Pep Freixa i Serra.
Salut3

Salut

La salut com un estat generatiu d’harmonia i satisfacció, més enllà de l’absència de malaltia i dolor. I això implica relacions recíproques de diferents fenòmens: físics, psicològics, socials i culturals, com a parts interdependents d’una totalitat, on individus i comunitat teixeixen plegats.

El camí cap a la definició “integral” de salut passa per la recuperació d’alguns aspectes tals com el respecte pels ritmes biològics, els tempos socials i les dimensions emocionals de l’ésser humà, i per reconèixer la responsabilitat individual i comunitària sobre la salut de cadascun i de la pròpia família, ampliant les accions preventives a nivell de la consciència de la ment, la gestió emocional i les accions saludables en els hàbits quotidians.

A Arbúcies vam obrir diferents propostes de treball per a diferents àmbits de la població: Joves, Gent Gran i Dones.

Joves

Obrim aspectes d’Autoconeixement amb joves de la població que suposi un trampolí cap a una nova manera de concebre’s, sentir-se i desplegar-se a la vida.

Gent Gran

La proposta Biografies és la d’un cicle d’una sessió mensual, per tal de caminar la biografia de cada participant. Un taller de grup per revisar els relats de cadascú per a què les morts, les pèrdues, les il·lusions, les malalties, les limitacions, les oportunitats i la profunditat dels anys juguin a favor de l’esperit, la salut i l’aportació de cada home i cada dona gran i Gran.

Dones

Una de les propostes és un cicle específic de tres sessions dirigit a les dones en el procés de Climateri o menopausa. Tres sessions per a compartir, comprendre i integrar aquest moment de canvi vital, sexual, hormonal i mental.

Actualment estem oferint al Centre Cívic del Barri Vell de Girona les propostes de  IogaFarmaciola Bàsica i Alimentació Conscient.

empres

Economia

Davant la crisis general d’aquest nou mil·lenni, el gir que pugui donar l’economia i l’ús dels seus ingredients serà clau i imprescindible per la supervivència del planeta blau.

La seva punta de llança, l’empresa, pot ser el motor de canvi per a portar la consciència a nous valors de desplegament, i a una nova manera d’entendre i viure el treball.

Un nou lideratge a escala humana i una gestió empresarial harmònica fan possible obtenir beneficis amb éssers humans que treballen més feliços, reconstruint un sistema socioeconòmic sostenible.

L’estructura de costos, les fonts d’ingressos, la reputació de marca són sinèrgics a la creativitat i innovació, als dons personals, a les etapes familiars, a la flexibilitat i als acords comunitaris a llarg termini: és hora de recuperar la cultura de la cooperació i la passió en el món del treball.

Fem propostes a les empreses de la població perquè s’adhereixin al projecte de Treball comú. Propostes desenvolupades a Nuïtat Empresa.

No Comments

Leave a reply

X